© Pěstitelská pálenice Rudice - Ladislav Vančura - 2020
WWW.PALENICERUDICE.CZ
PĚSTITELSKÁ PÁLENICE RUDICE Ladislav Vančura
Zásady přípravy kvasu 1. Ovoce Jaké ovoce je vhodné pro kvašení a následné pálení? U nás na Moravě jsou to švestky, třešně, hrušky a jablka. Dobré vlastnosti mají též broskve a meruňky. 2. Sběr Sbíráme jen ovoce dobře vyzrálé či přezrálé, zdravé (nesmí být nahnilé nebo plesnivé, ale může být červivé), čisté, bez listí, trávy, hlíny a jiných nečistot. 3. Úprava ovoce Ovoce před samotným kvašením upravujeme takto: - třešně: odstopkujeme - meruňky: můžeme odpeckovat - broskve: odpeckujeme - švestky: pomačkáme - můžeme odpeckovat - hrušky: podrtíme - jablka: podrtíme Upravené, dobře rozlmělněné ovoce ukládáme do kvasných nádob, které plníme pokud možno najednou maximálně do 90 % objemu. Nádoby mohou být plastové či dřevěné. Vždy je před tím vymyjeme a zbavíme případných zaschlých nečistot. Je samozřejmé, že nepoužíváme nádoby od chemikálií, barev atp. Nádoby by měly mít objem 50 a více litrů! Větší nádoby jsou lepší pro stejnoměrné a kvalitnější kvašení. 5. Kvašení Naplněné bečky přikryjeme víkem nebo igelitovou folií a umístíme je do místnosti bez větších výkyvů teplot (pokud možno do 20 °C ). Při nižší teplotě probíhá kvašení pomaleji. Celý proces probíhá samovolně. Pro lepší vykvašení a výtěžnost kvasu je vhodné používat – kvasinky a enzymy. Po několika dnech se na povrchu vytvoří tzv. "koláč" , který nenarušujeme, neboť tvoří přirozenou ochranu proti infekci a zabraňuje ztrátám alkoholu. Kvas průběžně kontrolujeme a pokud se na povrchu vytvoří plíseň, odstraníme ji. Po celou dobu kvasem nemícháme a bečkou nehýbeme. Letní ovoce kvasí od 3 do 6 týdnů (záleží na teplotě), pozdní ovoce (švestky, hrušky, jablka) kvasí 8 až 12 týdnů. Opět závisí na teplotě. Kvašení je ukončeno, když neuniká již oxid uhličitý. Vyzrálý kvas má zdravou vůni, šťáva není sladká. Koláč se začíná propadat. Tento je vhodné odstranit než se propadne. V této době se objednáváme na pálení do pálenice. 6. Množství kvasu Minimální množství kvasu pro pálení musí být 50 litrů. Kapacita zařízení na jednu várku pálení je 400 litrů, doba pálení je asi 1 až 4 hodiny, ze 300 litrů kvalitního kvasu se zpravidla vypálí přibližně 30 litrů 50% pálenky. 7. Zákon Podle § 4 odst.3. Sb. zákona o lihu je pěstitel oprávněn si dát vyrobit v jednom roce z vlastní dodané suroviny nejvýše 30 litrů 100 % alkoholu a to i v případě, že se na vypěstování ovoce podílely osoby, které tvoří s pěstitelem společnou domácnost. 8. Po pálení Alkohol si odnesete ve vlastních skleněných či plastových lahvích či demižónech. Čerstvou pálenku necháme přibližně dva týdny "vyvětrat". Hrdlo láhve při vyvětrávání překryjte kusem látky aby se dovnitř nedostaly "vinné mušky". Tato procedura není povinná! Destilovanou vodou lze pálenku zředit na požadované procento alkoholu. Přesné koeficienty najdete v "Lihové tabulce". Můžete si nechat naředit pálenku přímo v naší pálenici ! 9. Závěrem ... Výsledná kvalita pálenky je především vždy závislá na kvalitě dodaného kvasu ! Různé pálenky se nazývají podle druhu ovoce, ze kterého byly vypáleny. Nejznámější jsou: - Třešňovice (z třešní) - Meruňkovice (z meruněk) - Slivovice (ze švestek) - Hruškovice (z hrušek) - Kalvados (z jablek)
Provozní doba
Pálení jen po předchozí telefonické domluvě! Prosím volejte: PONDĚLÍ - PÁTEK 8:00 - 17:00